waterplein
neerslag een plaats om regenwater uit de woonwijk op
te vangen. Dat is het waterplein waar de gemeente Tiel
sinds kort over beschikt. Het plein bergt het regenwater
van de woonwijk en de naast gelegen school en is daarmee
een sprekend voorbeeld van klimaatadaptatie in stedelijk
gebied. De aanpak van wateroverlast is gecombineerd
met het verbeteren van de leefbaarheid in de naoorlogse
woonwijk. Omwonenden en schoolkinderen zijn
betrokken geweest bij de inrichting en uitstraling
van het plein.
Andere projecten voor voldoende water:
Water voor de moestuin van Nederland
Samenwerken om wateroverlast te beperken
Droogte in de winter
“Het waterplein is een zegen voor de buurt”
Mariëlle Jansen, directeur basisschool de Achtbaan
Schooldirecteur Mariëlle Jansen: “In deze buurt waren weinig speelgelegenheden voor jonge kinderen. Dat is met de komst van dit plein veranderd. De hoogteverschillen in het plein zijn functioneel; ze zijn bedoeld om in verschillende fases regenwater op te vangen. Maar ze maken het plein ook heel uitnodigend om op te spelen. Goed dat dit zo samen gaat.”
“Het was ontzettend leuk dat kinderen van de hoogste groepen nadrukkelijk betrokken werden bij het proces van idee tot oplevering. Wij konden dat combineren met lessen watermanagement, zodat het ook leerzaam werd. Voor de jongere kinderen was de bouw en de aanleg een schouwspel om te volgen. Daar konden zij weer van genieten. Door deze aanpak zien de kinderen het nu echt als ‘hun’ plein.”
De aanvoer van voldoende zoetwater naar het rivierengebied is van cruciaal belang. Het water stroomt via de Rijn en de Maas ons land binnen. Met stuwen en gemalen wordt bepaald hoeveel water er vanaf de grote rivieren het gebied in stroomt.
Verdeling zoetwater
Water voor de
moestuin van
Nederland
Maar liefst 30 % van het Nederlandse fruit komt
uit de Betuwe. Daarnaast zijn hier ook andere hoogwaardige teelten, zoals boomteelt en tuinbouw. Voor de economische ontwikkeling van deze sector is het van groot belang dat er via de grote rivieren voldoende aanvoer is van zoetwater.
Calamiteit op de Maas
Droogte in de winter
Op 29 december botste een schip op de Maas tegen een stuw bij Grave. Daardoor daalde het peil in het Maas-Waalkanaal flink. Waterschap Rivierenland gebruikt water vanuit dit kanaal om het waterpeil in het omringende gebied te regelen. Door het lagere waterpeil in het kanaal kon het waterschap geen water meer inlaten in dit gebied. Op enkele plaatsen vielen sloten en vijvers droog. Het waterschap nam maatregelen om het watertekort zoveel mogelijk te beperken.
Aanpak maatregelen
wateroverlast
op schema
In 2015 bleken extra maatregelen nodig om de kans op wateroverlast te beperken. De uitvoering daarvan ligt mooi op schema. Samen met de gemeenten Hardinxveld-Giessendam, Werkendam, Woudrichem en Lingewaal heeft Waterschap Rivierenland in 2016 tal van maatregelen uitgevoerd die het watersysteem meer klimaatbestendig maken.