Jaarbericht 2016
Waterkwaliteit
Opening vispassage bij het Van Beuningengemaal
Vissen zwemmen
massaal onder
dijk door
Maar liefst 130 meter lang is de nieuwe vispassage die
dwars door de dijk heen loopt en die de Linge met het
Amsterdam-Rijnkanaal verbindt. In oktober werd de
vispassage in gebruik genomen. Deze zorgt ervoor dat
vissen het Van Beuningengemaal kunnen passeren. 

Andere projecten voor een betere waterkwaliteit:

Oktober 2016

De vissen maken goed gebruik van de nieuwe vistrap. De eerste metingen hebben uitgewezen dat maar liefst 30.000 vissen in twee weken tijd de vistrap hebben gepasseerd. Daarbij zijn zelfs twee vissoorten gesignaleerd die bijzonder zijn voor het rivierengebied: de sneep en de serpeling. De terugkeer van deze soorten laten zien dat verbeteringen in het ecologisch watersysteem hun vruchten gaan afwerpen.

In twee weken tijd hebben
30.000 vissen de vistrap gebruikt


Een gevarieerde en gezonde visstand is belangrijk. Deze draagt bij aan een evenwichtige leefmilieu voor planten en dieren, waarbij voedselaanbod en -verbruik met elkaar in evenwicht zijn. En dat komt de waterkwaliteit ten goede.

Meer informatie hierover vindt u op onze
webpagina over vismigratie. 

Januari 2016

Terugdringen gewasbeschermingsmiddelen

Oppervlaktewater
ook belangrijk voor
drinkwater

Begin 2016 ontdekte drinkwaterbedrijf Dunea een ernstige verontreiniging in de Afgedamde Maas.
Omdat het oppervlaktewater niet meer aan de strenge kwaliteitseisen voldeed, moest Dunea de inname van dit rivierwater maandenlang staken. Normaal gesproken wordt dit water gebruikt als bron voor drinkwater voor het westen van Zuid-Holland. Het drinkwaterbedrijf schakelde tijdelijk over op waterwinning uit de Lek.  

Waterschappen moeten maatregelen nemen omdrinkwaterbronnen
te beschermen

Oktober 2016

Samen met de streek tot stand gekomen

Verbinding natuurgebieden
tussen Heumen en Horssen

Na een lange aanloop van acht jaar is in oktober het traject Overasseltse Broek van de ecologische verbindingszone Heumen-Horssen opgeleverd. Het is fijn dat in harmonie met de omgeving uiteindelijk een goed resultaat is bereikt.

Dit traject is tot stand gekomen door  veelvuldig overleg met de agrariërs in het gebied. Waterschap Rivierenland moest gronden aankopen voor de aanleg; daar was een ruilverkavelingsproces voor nodig. Niet alle ambities bleken haalbaar. Maar dankzij de medewerking van de eigenaren, de gemeenten Wijchen en Heumen en de provincie Gelderland is het gelukt om 19 hectare natuurvriendelijke oevers langs de grote sloten van het waterschap aan te leggen. Dit is goed voor de waterkwaliteit en biedt ook ruimte om grote hoeveelheden water op te vangen, bijvoorbeeld bij hevige regenval.